Guide til tachografkort + nyeste førerkort (G2V2)

Typer og nyeste generation førerkort (G2V2)

Tachograph card

Er du bekendt med de forskellige typer af digitale tachografkort?
Denne guide skulle gerne afkode mysteriet og give en omfattende forklaring.
Tachografkort er afgørende for at sikre vejens sikkerhed og overholdelse af reglerne for chauffører af tunge køretøjer.

Spænd sikkerhedsselen og følg med, når vi dykker ned i verdenen af digitale tachografkort
– hvad de er, hvordan de bruges, og hvorfor de er vigtige.

Digital tachografkort: Hvad er det?

Et digital tachografkort er et “smart” kort, som registrerer og gemmer vigtig information om chaufførens aktiviteter, køretøjets hastighed og andre data. Kortet sættes ind i fartskriveren og fungerer som personlig identifikation for chauffører, virksomheder, værksteder og kontrolmyndigheder. Hver type digital tachografkort tjener et specifikt formål i den overordnede styring af fartskriverdata.

Anvendelse af  tachografkort – hvad bruges de til?

Tachografkort spiller en afgørende rolle for at sikre nøjagtig registrering og overvågning af chaufførens aktiviteter og fremme sikkerheden på vores veje.
At forstå deres funktioner er afgørende for både chauffører og interessenter i branchen for at kunne navigere gennem det komplekse netværk af regler, der styrer transportoperationerne.

I et kommercielt køretøj indsættes et digitalt tachografkort i fartskriveren af enten en chauffør, værkstedspersonale eller kontrol-myndigheder. Under indkaldelser fra Færdselsstyrelsen og virksomhedskontrol af Politiet bruges de indsamlede data til overholdelseskontrol  af køre- & hviletidsreglerne, samt på vejene til undersøgelser af ulykker.
Den digitale fartskriver registrerer køretøjets hastighed, afstand, og chaufførens aktivitet blandt andre data. 

Typer af tachografkort

Der er fire typer tachografkort:

Førerkort

Førerkortet er et personligt mikrochipkort, altid båret af chaufføren og indeholder detaljer såsom køretid, pauser, hvileperioder og overtrædelser af køre- og hviletidsreglerne og arbejdstidsdirektivet. Det skal ikke forveksles med et kørekort, da det tjener et helt andet formål. Typisk er et førerkort gyldigt i 5 år. Dette kort skal sættes ind i tachografen hver gang, der køres i køretøjet.

 

Hvis du ønsker at læse, hvordan du kan forny dit førerkort i Danmark, tryk her

Driver Card front side
Driver Card back side

Virksomhedskort

Virksomhedskortet er et mikrochipkort, der udstedes til transportvirksomhede og bruges til at låse data ind, før brugen af et nyt køretøj/fartskriver. Virksomhedskortet fungerer som nøglen til fartskriverdata. Dette kort kan ikke bruges som erstatning for et førerkort. Alle virksomheder, som har køretøjer med tachograf, skal anskaffe sig et virksomhedskort. 

 

For at bestille et virksomhedskort i Danmark, tryk her.

Company card front side
Company card back side

Værkstedskort

Værkstedskortet giver autoriseret personale på certificerede værksteder mulighed for at udføre vedligeholdelse på det digitale fartskrivervisersystem ved at kalibrere eller downloade gemte data. Kun autoriserede værksteder kan installere, aktivere, kalibrere, kontrollere og downloade digitale fartskrivere. Det er det eneste kort, som er udstedt med en personlig PIN-kode og er kun gyldigt i ét år.

 

For at bestille et værkstedskort i Danmark, tryk her.

Workshop card front side
Workshop card back side

Kontrolkort

Kontrolkortet bruges af myndighederne, som politiet og Færdselsstyrelsen, til at udføre inspektioner og sikre overholdelse af tachograf-regler, køre- og hviletidsregler og arbejdstidsdirektivet. Dette kort giver politiet og Færdselsstyrelsen ubegrænset adgang til fartskriverdataene, selvom virksomheden har indført en “lås” med deres virksomhedskort.

Control card front side
Control card back side

Hvad med de nye intelligente fartskriver (G2V2) førerkort?

Siden den 21. august 2023 har alle nyregistrerede køretøjer været udstyret med den nye intelligente fartskriver (G2V2). 

 

På grund af den begrænsede tilgængelighed af de nyeste intelligente fartskrivere, har Europa Kommissionen tilladt EU medlemslandene at give operatører indtil den 18. august 2025 til at udskifte deres tunge køretøjer, der er registreret mellem den 21. august 2023 og den 31. december 2023, med SMT2-enheder. 

 

I de følgende år vil de ældre fartskrivere blive udskiftet med de nye intelligente fartskrivere (G2V2). 

 

Smart Tacho Timeline

I øjeblikket er der to generationer af førerkort i omløb – Generation 1 (G1), som blev distribueret før juni 2019 og som ikke registrerer positionsdata og Generation 2 (G2V1), udstedt siden juni 2019, som har tildelt lagerplads til positionsdata, men ikke til læsning-/aflæsning operationsdata.

 

Det nye førerkort (G2V2) vil også blive udstedt sammen med den intelligente fartskriver (G2V2). Det gamle førerkort vil stadig fungere korrekt med den nye tachograf, og det nye kort vil også fungere med ældre generationer tachografer. Dvs. at udskiftning af de nuværende førerkort er ikke et obligatorisk krav, og tachograferne behøver ikke at blive udskiftet straks.

Hvad er nyt om G2V2-førerkortene?

De nye førerkort indeholder data om læsning- og aflæsnings-oplysninger, information om automatisk krydsning af grænserne og udvidet hukommelse til data. 

De nyeste G2V2-førerkort har fordoblet lagringskapacitet fra 28 dage til 56 dage. 

Samtidig kan myndigheder i hele EU fra slutningen af 2024 lave kontrol af 56 dage ved vejkontrol, fremfor 28 dage idag.  
Dette tillader i princippet dobbelt så mange aktiviteter inden for den samme downloadperiode, og dataene vil være intakte. Udseendet af kortene er dog identisk med den tidligere generation (G2V1).

Tachograph card 2

Som I måske har oplevet med de tidligere generationskort, er der risiko for, at dataene fra de første dage bliver overskrevet, hvis chaufføren har rigtige mange aktiviteter, selvom dataene downloades i henhold til reglerneDen udvidede hukommelse på det nye førerkort vil forhindre dette problem og med den øget kontrol fra myndighederne og politiet over hele Europa vil chaufføren være beskyttet mod ikke at miste data, der allerede er aflæst korrekt.

 

Læs mere om de nye intelligente fartskrivere og hvilke funktioner der ikke vil være tilgængelige i begyndelsen her. 

NYHEDSBREV

Hos Tachografservice er det vigtigt for os, at vores kunder er opdateret omkring nye produkter, regler og generelle nyheder fra branchen.

 

Samtidig vil vi gerne tilbyde vores kunder at være de første til at modtage tilbud, kampagner, nyttige tips og tricks til hverdagen, samt andre relevante nyheder.